Риба на пара с орехи и моркови
Задушен костур с лимонов сок, ядки и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 кг морски костур с кожата (1 цяла риба; можете да опитате и с друга соленоводна риба по желание)
- 2-4 моркова
- връзка копър
- 200 г чери домати
- няколко листа зелена салата
- сол на вкус
- 2 с.л. соев сос
- 4 с.л. лимонов сок
- 50 г счукани орехи
- 4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Рибата нарежете на напречни парчета. По кожата на всяко от тях с нож направете недълбоки бразди първо от ляво на дясно, а после обратно така, че да се образуват ромбове.
2. Подредете филетата в уред за готвене на пара или сипете вода в тенджера и сложете старата метална пароварка така, че рибата да не се допира до водата. Гответе до готовност - около 35 минути.
3. След 20 минути готвене добавете и морковите, нарязани на големи кръгчета.
4. Наситнете копъра и го смесете със соевия сос и лимоновия сок.
5. Поднесете рибата върху листа зелена салата, като встрани от нея сложите по няколко моркова и цели чери домати.
6. Покапете морковите и доматите със зехтин и посолете.
7. Рибата овкусете с лимоновия сок и поръсете с орехови ядки. Можете да сервирате и гарнитура от варен бял ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ