Рататуй - френско зеленчуково рагу
Печени тиквички и патладжани в доматен сос с чушки и лук.
Необходими продукти:
За соса:
- 400 г домати (3 домата)
- 3 сладки чушки
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- 1 морков
- по 1 ч.л. сол и черен пипер
- 1 с.л. захар
- 2 скилидки чесън
- 1-2 клонки розмарин
- 1-2 клонки мащерка
За зеленчуковата част:
- 500 г дребни тиквички
- 500 г дребни патладжани
- 500 г твърди домати
- 10-12 листа босилек
- по 1/2 ч.л. сол и черен пипер
- 1-2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 2-3 клонки розмарин
- 2-3 клонки мащерка
- листа босилек за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Започваме със соса. Доматите сложете в купа и залейте с вряла вода. Оставете да се отпусне ципата им и те да омекнат леко.
2. Чушките увийте индивидуално всяка в лист алуминиево фолио и бутнете да се запекат във фурната на 200 градуса за 20-25 минути.
3. Лука и чесъна наситнете, моркова нарежете на тънки шайби, доматите обелете и нарежете на кубчета.
4. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука до леко позлатяване, добавете моркова, гответе още две минути, после налейте доматите. След минута добавете солта, пипера и захарта, вкарайте чесъна и разбъркайте. Сложете върху запръжката клонките мащерка и розмарин, похлупете с капак и оставете да се готви на слаб към умерен огън за 15 минути.
5. През това време обелете чушките, почистете от семките и ги пуснете в купата на чопъра. Когато запръжката е готова, махнете мащерката и розмарина и я присъединете към чушките. Пюрирайте, като е добре да не става гладка смес, а по-скоро да наподобява едро смляна лютеница.
6. Преминаваме към зеленчуковата част. Доматите, тиквичките и патладжаните нарежете на много тънки шайби. Ако имате ренде за кръгъл чипс, прекарайте през него тиквичките и патладжаните - ще си спестите време. Не опитвайте доматите на рендето, защото ще ги разкашка - тях трябва да нарежете на ръка.
7. Изсипете в тава соса и заравнете. Отгоре сложете листа босилек. С ръце взимайте резен патладжан, домат, тиквичка, пак патладжан и така по няколко пъти. Забождайте в соса в тавата изправени резените. Трябва да си прецените добре тавата, че да не остане място. Зеленчуците се редят плътно.
8. Когато сте подредили рататуя, овкусете със сол и черен пипер, разпределете наситнен чесън, покапете със зехтин и сложете клонки мащерка и розмарин. Пуснете още няколко листенца босилек. След изпичане махнете тези подправки, защото ще са оставили вкуса си и няма нужда от тях. Завийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час. После разгърнете фолиото и запечете за още 10-15 минути.
9. Поднесете с украса от пресни листа босилек.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ