Пържено телешко със сос чимичури
Пържен телешки стек със сос от магданоз и чесън.
Необходими продукти:
- връзка магданоз
- 2-3 скилидки чесън
- 1 ч.л. сух риган
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 1/4 ч.л. лют пипер
- 1/3 ч.л. сол
- 1 с.л. оцет
- 5 с.л. зехтин
За месото:
- 2 тънки и дълги телешки пържоли или телешки ребра без кост (по около 350-400 г всяка)
- 3 с.л. зехтин
- сол и пипер
- 2 скилидки чесън
- 1/2 глава червен лук
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
1. Направете първо сос чумучури. За целта нарежете на много ситно листата на магданоза и чесъна и ги прехвърлете в купичка. Добавете черния и лютия пипер, солта, ригана, оцета и разбъркайте. След това налейте и зехтина и разбъркайте отново. Дръпнете настрана - ще ви трябва чак за поднасянето.
2. Пържолите изтънете, ако са прекалено дебели. Дебелина от 2 см. е достатъчна. Покапете първо от едната страна двете меса с 1 с.л. зехтин общо, след това поръсете сол и пипер и нежно втрийте. Обърнете от другата страна и повторете същото.
3. Червения лук нарежете на едро, двете скилидки чесън леко сплеснете с ножа и после разполовете.
4. Сгорещете 1 с.л. зехтин в тиган на силна температура. Сложете месата за 1 минута, обърнете и намалете огъня на умерен. Пуснете маслото, нарязано на кубчета и лука и чесъна. Гответе две минути. Обърнете отново.
5. С лъжъица гребвайте от маслото, лука и чесъна и заливайте с него непрестанно месата. Гответе така 3 минути. Обърнете и повторете.
6. Извадете месата и оставете да починат за 3-4 минути с все лука и чесъна.
7. Можете да нарежете и да поднесете със соса. От него се гребва или се топка. Много апетитна комбинация е.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ