Пържено еленско месо с гъби, лук и вино
Вълчо мезе - дивеч със сос от червено вино.
Необходими продукти:
- 500 г еленско филе, нарязано на пържоли с дебелина 2.5 см.
- 300 г дребен лук, една глава - ситно нарязана, останалите - цели, но обелени
- 250 г дребни гъби
- 4 резена пушен шарен бекон, ситно нарязан
- ½ бутилка червено вино
- 100 мл. добър зеленчуков бульон
- смес от брашно и масло, 1:1, оформена на малки топки (за сгъстяване на соса)
Начин на приготвяне:
Бележка: Месото трябва да остане леко сурово, иначе става прекалено сухо и жилаво.
1. За да приготвите соса, първо запържете бекона и ситно нарязания лук в малко олио на средно силен котлон. Запържете за около 4 минути, така че беконът да позапази цвета си.
2. Добавете целите глави лук и гъбите и разбъркайте добре.
3. Засилете котлона и деглазирайте тигана с виното и бульона. Когато кипне, намалете котлона на слабо и оставете да къкри за 1 час.
4. Отцедете соса и отделете настрани твърдите съставки. Върнете течността в тигана.
5. Овкусете добре пържолите и ги изпържете на силен котлон в смес от олио и масло за около 2-3 минути от всяка страна, така че да останат леко сурови отвътре. Извадете пържолите от тигана докато довършвате соса.
6. Върнете соса на котлона, на средно силен огън, и започнете да добавяте постепенно маслените трохи - до получаването на желаната гъстота (трябва да получите плътен, но не прекалено гъст, сос). Върнете твърдите съставки към соса и го върнете на котлона, за да се затоплят добре.
7. При сервирането разрежете пържолите на две хоризонтално и ги сложете в чиния върху соса. За гарнитура можете да добавите картофено пюре, овкусено с горчица и пресни зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ