Пържен сом с подправки и лангуста
Филета от сом с маслен сос и рулца от раци.
Необходими продукти:
За сома:
- 4-8 филета от сом
- 8 с. л. разтопено масло
- любимите ви подправки за печене
- зеленчуково олио или олио от гроздови семена
За задушените опашки от лангуста:
- 1 голяма глава лук, нарязан на ситно
- 1 средно голяма зелена чушка (камба), нарязана на ситно
- 1 стрък целина, нарязан на ситно
- 3 дафинови листа
- 250 г масло
- 2 с. л. брашно
- 1 с. л. доматено пюре
- сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус
- 1 до 1½ чаши вода
- 450 г опашки от лангуста (можете да ги замените с рулца от раци)
- 1/2 чаша зелен лук, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
На рибата:
1. Потопете всяко от филетата поотделно в разтопено масло и поръсете с подправки за печене по ваш вкус.
2. Покрийте с олио дъното на средно голям тиган и затоплете на средна температура. Изпържете филетата до кафяво от двете страни – за около 7 минути всяка.
На задушеното:
1. В средно голям тиган разтопете маслото на средна температура. Задушете лука, чушката, целината, и дафинови листа, докато омекнат.
2. Добавете брашното и разбъркайте добре. Пържете в продължение на 5 минути, като разбърквате често.
3. Добавете доматеното пюре и разбъркайте добре. Додайте солта, черния пипер, лютия червен пипер, водата и опашките от лангуста (рачешките рулца). Намалете огъня и оставете да къкри за около 10 минути. Добавете зеления лук.
4. Сервирайте задушените опашки от лангуста (рулцата от раци) върху филетата от сом. Насладете се.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ