Регистрация

Пълнозърнести скони с мътеница и шоколад

Пълнозърнести скони с мътеница и шоколад
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 4215

Сладки домашни банички за закуска.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 чаши пълнозърнесто брашно
  • 1/3 чаша кафява захар
  • 2 и ½ бакпулвер
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • ¾ ч.л. сол
  • 1 и половина бучки студено масло, нарязано на кубчета
  • 1 чаша нискомаслена мътеница или 1 чаша нискомаслено мляко + 1 ч.л. дестилиран оцет

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 220 градуса. Застелете с хартия за печене или восъчна хартия.
В купа, смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата бикарбонат и солта. Разбъркайте добре.

2. Смесете брашното и студеното нарязано масло с ръце (най-добрият начин), докато сместа стане на трохи. Не прекалявайте със смесването.

3. Изсипете мътеницата постепенно, като месите тестото с ръце след всяко сипване. Продължете да сипвате мътеницата, докато сместа стане мека и тестена. Изпозлвах само около ¾ чаша от течността. Внимавайте да не сипете прекалено много.

4. Набрашнете точилката и повърхността, на която ще месите, и започнете да месите тестото. Не го месете прекалено, за да не стане твърдо. Просто го месете около минута. С набрашнената точилка, разточете тестото на кръг (аз предпочитам с дебелина около 10 см) и изрежете от кръга около 8 триъгълника. Сложете триъгълниците на хартията за печене и си глазирайте/намажете със сметаната.

5. С този си размер и дебелина, скоуните ще се пекат около 12 минути или докато отвън не станат златисти, и твърди на пипане. Оставете скоуните да се охладят за малко.

6. Разтопете маслото в тиган за сосове и добавете вътре меда, докато се сгъсти.

7. Намажете прясно изпечените скоуни с медено-маслената смес и им се насладете докато са топли!

Важни неща, които да помните!

1. Маслото трябва да бъде студено или току-що извадено от хладилника.

2. Ако работите с ръце, правете го бързо (особено ако работите в топла среда), за да не разтопите бързо маслото. (Студеното масло прави тестото ронливо).

3. Препоръчително е да държите мътеницата също студена.

4. Никога не прекалявайте с месенето на тесто, за да не стане твърдо. Месете тестото нежно и без да употребявате много сила.

 

Източник: opensourcefood

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта