Пълнозърнести скони с мътеница и шоколад
Сладки домашни банички за закуска.
Необходими продукти:
- 3 чаши пълнозърнесто брашно
- 1/3 чаша кафява захар
- 2 и ½ бакпулвер
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- ¾ ч.л. сол
- 1 и половина бучки студено масло, нарязано на кубчета
- 1 чаша нискомаслена мътеница или 1 чаша нискомаслено мляко + 1 ч.л. дестилиран оцет
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 220 градуса. Застелете с хартия за печене или восъчна хартия.
В купа, смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата бикарбонат и солта. Разбъркайте добре.
2. Смесете брашното и студеното нарязано масло с ръце (най-добрият начин), докато сместа стане на трохи. Не прекалявайте със смесването.
3. Изсипете мътеницата постепенно, като месите тестото с ръце след всяко сипване. Продължете да сипвате мътеницата, докато сместа стане мека и тестена. Изпозлвах само около ¾ чаша от течността. Внимавайте да не сипете прекалено много.
4. Набрашнете точилката и повърхността, на която ще месите, и започнете да месите тестото. Не го месете прекалено, за да не стане твърдо. Просто го месете около минута. С набрашнената точилка, разточете тестото на кръг (аз предпочитам с дебелина около 10 см) и изрежете от кръга около 8 триъгълника. Сложете триъгълниците на хартията за печене и си глазирайте/намажете със сметаната.
5. С този си размер и дебелина, скоуните ще се пекат около 12 минути или докато отвън не станат златисти, и твърди на пипане. Оставете скоуните да се охладят за малко.
6. Разтопете маслото в тиган за сосове и добавете вътре меда, докато се сгъсти.
7. Намажете прясно изпечените скоуни с медено-маслената смес и им се насладете докато са топли!
Важни неща, които да помните!
1. Маслото трябва да бъде студено или току-що извадено от хладилника.
2. Ако работите с ръце, правете го бързо (особено ако работите в топла среда), за да не разтопите бързо маслото. (Студеното масло прави тестото ронливо).
3. Препоръчително е да държите мътеницата също студена.
4. Никога не прекалявайте с месенето на тесто, за да не стане твърдо. Месете тестото нежно и без да употребявате много сила.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ