Кекс с йогурт, бита сметана и къпини
Десерт с кисело мляко.
Необходими продукти:
- 2 яйца на стайна температура
- 1 ч.ч. нискомаслен ванилов йогурт
- 3/4 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. орехово олио (или зеленчуково олио)
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 2 с.л. тъмен ром
- 1 ч.ч. универсално брашно
- 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно (или използвайте общо 2 ч универсално брашно)
- 1 с.л. бакпулвер
За сметаната:
- 1 ч.ч. пълномаслена сметана за разбиване
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. ванилия
- къпини
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180ºС и намаслете тавичка за печене с диаметър 23-25 см. Смесете брашното и бакпулвера и заделете. Разбийте яйцата и захарта в голяма купа и след това прибавете всички останали течни съставки -ванилията, олиото, рома и йогурта. Смесете хубаво и добавете брашното и бакпулвера, като разбърквате бавно, докато се получи хомогенна смес. Налейте течното тесто в тавичката и печете за около 35 мин., до получаването на златиста коричка. Клечка за зъби, пъхната в средата, трябва да излиза чиста.
2. Докато кекса се охлажда, пригответе сметаната. Охладете в хладилника купата и бъркалките, с които ще разбивате, за около 10 мин. Сложете сметаната в охладения съд и разбивайте на умерено-висока скорост до образуването на меки връхчета. Добавете захарта и ванилията и смесете до желаната гъстота.
3. Поднесете парче кекс със сметана и украсете с няколко къпини.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ