Пълнозърнест плодов пай със стафиди
Пълнозърнест пай със стафиди, круши и ябълки.
Необходими продукти:
За пълнозърнестото тесто:
- 1 чаша + 4 с.л. пълнозърнесто брашно
- половин чаша жълто царевично брашно
- половин чаша захар
- 1 ч.л. сол
- 1 бучка студено масло, нарязано на малки парчета
- ябълково пюре, около ¼ чаша
- ледена вода, около 5 с.л.
За пълнежа:
- 6 круши, обелени и нарязани
- 1 ябълка, обелена и нарязана
- ½ чаша стафиди
- ¼ чаша кафява захар
- 1 с.л. пълнозърнесто брашно
- 1 ч.л. канела
- щипка индийско орехче
- малко лимонов сок
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Смесете всички сухи съставки. Добавете масло размесете с ръце или с нож за сладкиши, докато получите груба смес като трохи. Добавете ябълковото пюре и вода в сместа,докато слепнат заедно, добавете още ябълково пюре, ако тестото ви се стори сухо.
2. Разделете тестото на две половини и разстелете в 2 плоски кръга. Увийте ги в хартия за свежо съхранение и сложете в хладилник за около 30 минути.
На пълнежа:
1. Смесете добре всички съставки заедно, докато получите хомогенна смес.
На пая:
1. Развийте единия кръг тесто и го сложете на дъното на формата за пай. Изсипете вътре пълнежа. Развийте другия кръг тесто, сложете го отгоре и запечатайте краищата на долния и горния кръг тесто заедно. Резнете няколко пъти повърхността на пая и я намажете с мляко или разбито яйце.
2. Печете на 190 градуса за 1 час.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ