Пълнено свинско бон филе
Свинско с гъби и горчица.
Необходими продукти:
За свинското:
- 400 г свинско бон филе
- галета, направена от 4 филийки бял хляб
- 2 малки глави лук, фино нарязан
- 1 с.л. листа прясна мащерка
- около 5 листа градински чай, нарязан
- 60 г масло
- 1 с.л. слънчогледово олио или друго олио за готвене (с изключение на зехтин)
- 6-8 резена висококачествен шарен бекон
- 1 с.л. лимонов сок
- кората на 1/4 лимон
За сметаново-гъбения сос:
- 200 г гъби, фино нарязани на филийки
- 1 дафинов лист
- няколко зърна черен пипер
- 1 ч.л. английска горчица
- 1 ч.л. зеленчуково или слънчогледово олио
- 20 г масло
- 250 мл бяло вино
- 100 мл зеленчуков бульон
- 150 мл пълномаслена сметана
Начин на приготвяне:
1. Първо пригответе плънката, като разтопите маслото с олиото в голям, незалепващ тиган на умерен огън.
2. Прибавете лука и гответе около 10 мин., като разбърквате от време на време, докато лукът стане полупрозрачен и омекне.
3. Прибавете градинския чай, мащерката, лимоновия сок и кората на лимона и разбъркайте.
4. Намалете котлона и постепенно прибавете галетата, като не спирате да разбърквате, за да поеме маслото и да се сгъсти сместа. Ако галетата е прекалено суха и няма достатъчно масло, прибавете още малко масло и го разтопете в соса.
5. Прехвърлете сместа в купа и оставете да се охлади.
6. Направете разрез на около 3/4 от единия край на месото по цялата му дължина. Поприплескайте, така че да може в така образувалия се джоб да сложите плънката.
7. Сложете резените бекон един до друг в леко намаслена тавичка - резените бекон трябва да са с дължината на бон филетата, така че броят им зависи от големината.
8. Сложете срязаното бон филе върху бекона. Напълнете среза с плънка.
9. Затворете бонфилето, като за целта използвате резените бекон - изтеглете ги върху месото, така че да го запечатате като пакет.
10. Печете в предварително загрята фурна на 200ºС за 20-25 мин., като обърнете от другата страна след половината време от готвенето. Беконът трябва да е хрупкав.
11. Оставете да престои 5 мин. преди да нарежете.
На соса:
1. Сгорещете олио и масло в тенджерка и сотирайте гъбите за около 5 мин.
2. Прибавете бялото вино, дафиновия лист и зърната черен пипер и гответе на силен огън, докато сосът се редуцира наполовина.
3. Прибавете зеленчуковия бульон и гответе още 5 мин. на умерен огън.
4. Прибавете горчицата и разбъркайте, след това налейте сметаната. Овкусете хубаво.
5. Оставете да къкри 5 мин.
Поднесете свинското със сос, полят около него.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ