Пълнено пиле с ориз и плодове
Печено пиле на фурна с плънка от ябълки, кайсии, сливи, ориз и орехи.
Необходими продукти:
- 1 пиле около 1,5 кг
- 1/2 ч.ч. разварен ориз
- 50 грама сушени кайсии
- 50 грама сушени сини сливи
- 50 грама стафиди
- 50 грама орехови ядки
- 4 ябълки
- сол, пипер и други подправки на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре пилето, подсушете го и го обтрийте отвън и отвътре със сол и черен пипер.
2. Обелете две от ябълките, почистете семките и твърдата сърцевина и нарежете месестата част на кубчета.
3. Смесете кубчетата с ориза, наситнените сушени плодове и ядките и напълнете пилето отвътре със сместа.
4. Зашийте корема или го закрепете с клечки за зъби или метални шишове, за да не изтече плънката.
5. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса без вентилатор.
6. Преместете пилето в тавичка за печене, обелете и почистете другите две ябълки и ги нарежете на четвъртинки. Подредете ги около птицата.
7. Пуснете да се пече за 1 час като периодично може да отваряте фурната и да заливате пилето с отделилата се от него течност, за да стане коричката му по-сочна и хрупкава.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ