Пълнено пиле с ориз и маслини
Пиле на фурна с ориз и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 1 глава лук
- 3 с.л. олио
- 120 г ориз
- 200 мл доматен сос (рядък)
- 200 г маслини без костилки
- 350 г чери домати
- 1 с.л. зехтин
- 3 скилидки чесън
- 30 г масло
- сол, пипер и риган на вкус
Начин на приготвяне:
1. Оставете маслото да се размекне на стайна температура. След това счукайте чесъна със сол и го смесете с мекото масло. Добавете сол и пипер в масления крем. С него намажете вътрешно и външно пилето.
2. Лука наситнете и запържете в олиото до прозрачност. След това добавете и добре измития ориз и гответе докато и той стане прозрачен. Залейте с доматения сос и изчакайте докато ястието го абсорбира. Подправете със сол, пипер и риган.
3. Махнете от огъня и добавете в запръжката разполовени маслини, като си запазите 1/3 от тях.
4. С получената плънка напълнете пилето.
5. Чери доматите разполовете и изсипете в тавичка. Добавете към тях останалите маслини и покапете със зехтина. Посолете. Сложете отгоре пилето с гърди към доматите и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 35 минути. Проверете дали бутчетата са готови и ако да - сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ