Пълнени тиквички с ориз и гъби
Лятно основно ястие без месо, с пресни тиквички, плънка от пържени гъби и коричка от запечен кашкавал.
Необходими продукти:
- 1 кг тиквички
- 500 г ориз
- 300 г гъби
- 1 глава лук
- 50 грама майонеза
- 100 грама кашкавал
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Пуснете ориза да се вари.
2. Наситнете лука и гъбите и ги запържете с малко мазнина в тиган.
3. Когато оризът е на 2/3 готов, го отцедете и добавете в тигана при запръжката. Гответе още няколко минути. На изключен вече котлон добавете сол и пипер на вкус.
4. Обелете тиквичките и ги разполовете по дължина така, че да станат лодки. Изгребете с лъжица част от меката сърцевина със семките.
5. Подредете тиквичките в намазнена или застлана с хартиено фолио за печене тава с отвора нагоре.
6. Напълнете с оризово-гъбената запръжка и печете на 200 градуса за 20-тина минути.
7. Докато тиквичките се пекат, рендосайте кашкавала. След 20 минути извадете тавата, намажете тиквичките с майонеза и поръсете с кашкавал.
8. Върнете за допичане до готовност.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ