Постни пълнени чушки с праз и сушени плодове
Сухи чушки за Бъдни вечер с плънка от сушени плодове, орехи и праз лук.
Пълнени постни сухи чушки - една класика за Бъдни вечер, която се превръща в различно и вкусно празнично ястие, благодарение на иновативната рецепта на кулинарната влогърка Диана Митова-Попова - Диди. Вместо да правим обикновените сухи чушки с боб, този път се спираме на празия лук като основа за плънката, но за да не бъде вкусът му прекалено натрапчив, се разнообразява от добавката на сушени плодове и хрупкави орехи.
Започваме като измиваме сухите чушки и ги накисваме във вряла вода. След това оставяме настрани да се отпуснат и се захващаме с плънката. За нея наситняваме голямо количество праз лук, като е добре да заложите повече на бяла част от растението. Следва да си нарежем на едро сушени сини сливи, да добавим стафиди и да наситним с нож орехи. Смесваме всичко заедно и го задушаваме в зехтин като овкусяваме със сол, черен и червен пипер.
После пълним чушките с празия лук и сипваме част от водата от кисненето им. Остава да запечем празничното ястие на фурна до готовност - 30-40 минути на 180-200 градуса. На финала имаме една от многото манджи за Бъдни вечер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ