Пълнена сепия с булгур и мерудия
Пипала от сепия с плънка от булгур, лук, зеленина и подправки, запечени в бяло вино.
Необходими продукти:
- 12 сепии (средни или големи)
- 250 г булгур
- 1 глава лук – нарязан
- 2-3 стръка пресен лук – нарязан
- 2 скилидки чесън
- връзка копър – наситнена
- връзка магданоз – нарязана на ситно
- 100 г сирене Грюер или друг вид по ваш избор
- 300 мл бяло вино
- 2 домата, нарязани на кубчета
- 100 мл зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сложете булгура в дълбок съд и го залейте с 400 мл вряла вода. Оставете го да се отпусне за 10-тина минути.
2. Почистете внимателно сепията като отстраните главата и мустачките.
3. Запазете пипалата, а отстранените части нарежете и смесете с лука и чесъна.
4. След като булгурът абсорбира течността, го залейте със 100 мл бяло вино и го смесете с нарязаните домати.
5. Добавете към сместа сепиините парчета с мерудията, зехтина, нарязаното сирене, копъра, магданоза, сол и пипер на вкус и бъркайте енергично няколко минути.
6. Внимателно напълнете пипалата с помощта на чаена лъжичка.
7. Подредете пипалата в съд с капак и ги залейте с останалото вино.
8. Печете на умерен огън във фурна за около 30 мин.
9. Поднесете ястието горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ