Пуешко на бавен огън
Печено пуешко с много масло.
Необходими продукти:
- 1 пуйка или 6 кг пуешко месо
- 1 малка опаковка масло (125 г)
- сол и пипер на вкус
- 200 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате цяла пуйка, махнете кожата, почистете я и обтрийте животното със сол и пипер много добре като направите прорези към бутчетата и крилцата при ставите, за да влиза парата по-лесно в животното. По желание можете да напълните с оризова запръжка. Ако използвате парчета, отново махнете кожата и обтрийте с подправки.
2. На дъното на тава сипете водата и добавете 50 г от маслото. Прехвърлете птицата в тавата и останалото масло разпределете по повърхността ѝ. Увийте много добре с алуминиево фолио.
3. Загрейте фурната на 180 градуса. Пъхнете вътре пуйката, намалете на 170 градуса и оставете да се готви за 4 часа.
4. Отвийте фолиото и ако имате термометър за месо, замерете вътрешната температура на мръвките. На бялото трябва да е 70 градуса, а при бутчетата - 80 градуса.
5. Ако пуешкото е готово - извадете го и на негово млясто пуснете кожата да се запече за 15-тина минути на 190 градуса.
6. Поднесете крехото накъсано месо със соса от печенето и по желание с нарязана огторе порсъка от хрупкава кожичка. Гарнитура от картофи или ориз се връзва идеално. Можете да поръсите с наситнен магданоз или босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ