Маринована пуйка на фурна
Печена пуйка със зеленчуци и бяло вино.
Необходими продукти:
- 1 пуйка
- 2 ч.ч. едра морска сол
- 130 г масло
- 2 големи глави лук
- 4 моркова
- 4 стръка целина
- 2 клонки мащерка (прясна по възможност)
- 2 дафинови листа
- 1 ч.ч. сухо бяло вино
Начин на приготвяне:
1. Пуйката обтрийте с морската сол, сложете част в корема, с останалата - посипете птицата. Прехвърлете в голяма тенджера и залейте със студена вода. Оставете в хладилник за 12 часа или една нощ.
2. Извадете пуйката от маринатата и измийте хубаво под течаща вода. Намажете отвътре и отвън с 50 г масло. Нарежете на едро 2 от морковите, 2 стебла целина и 1 глава лук и заедно с един дафинов лист и клонка мащерка напълнете корема.
3. На дъното на голяма тава сипете 200 мл вода, още толкова бяло вино и разпределете останалите зеленчуци, дафинов лист и мащерка. Трябва да са толкова, колкото са и прибраните в корема на птицата.
4. Сложете скара така че пуйката да не опира в дъното на тавата, течността или зеленчуците. Птицата оставете да легне върху скарата с гърдите надолу. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изчислете времето за печене, така че на всеки 500 г от пуйката да се падат по 30 минути готвене.
5. Когато 2/3 от времето за печене са изминали (около втория час готвене) отворете фурната и извадете съдържанието ѝ. Намажете птицата с 50 г масло, обърнете с гърдите нагоре и допечете.
6. На финала сериврайте в порция от птицата и части от зеленчуците, печени в корема и на дъното на тавата. Соса от печенето, който се е събрал в тавата, прецедете и добавете 30 г студено масло в него. С получения сос покапете вече разпределеното в чинии месо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ