Пролетна дроб сарма в тава
Дроб сарма с агнешки дреболии и ориз.
С наближаването на Великден и Гергьовден Иван Звездев се захваща да покаже как се прави традиционна дроб сарма на фурна. След като обяснява разликите между истинската дроб сарма - тази при която плънката се увива в сарми от булото на животното - и онази, която по вид прилича на мусака и е по-известна, чевръстият кулинар се захваща за същинското готвене.
Първо се сваряват дреболийките с подправки. Какви са правилата на варене на агнешки дроб, сърце и други органи - гледайте обстойно обяснение във видеото. Следва да се направи и запръжката. Оризът се измива идеално. В тиган се сгорещява олио, в него се пържи пресен лук, добавя се оризът, после домати и подправки. Готовата запръжка се прехвърля в тава, а после към нея се добавят и наситнените сварени дреболийки. Заливат се с ароматния бульон от варенето, прецеден от плуващите в него подправки.
Ястието влиза в загрята на 180 градуса фурна първоначално за 30 минути. След това се вади и се залива със смес от разбити с кисело мляко и студена вода яйца и се допича за още 20 минути. Изчаква се да се поохлади преди рязане, за да не се разпаднат парчетата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ