Пресни пролетни рулца по филипински
Пролетни рулца със свинско и ядки.
Необходими продукти:
За плънката:
- 1 скилидка чесън, счукан
- 1 средна глава лук, нарязана на кубчета
- 2 с.л. зеленчуково олио
- 225 г свинско, нарязано на кубчета
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 с.л. рибен сос
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. пипер
- 1 среден картоф, обелен и нарязан на кубчета
- 1/2 ч.ч. зелен фасул, кръгъл
- 1/2 ч.ч. зеле, накъсано
- 1/2 ч.ч. ямс, нарязан на филийки (продава се в магазините за китайски хранителни продукти; билкарниците и магазините за здравословно хранене)
- 1/2 ч.ч. фъстъци, печени и нарязани
- 1/2 ч.ч. скариди, обелени и нарязани на кубчета
- 15-20 малки листа маруля
- 15-20 кори за пролетни рулца
- 3-4 с.л. счукан чесън
За соса:
- 1/4 ч.ч. захар
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. соев сос
- 1 ч.ч. вода
- 1 с.л. царевично нишесте, разтворено в 2 с.л. вода
- 3 скилидки чесън, счукан
За корите:
- 3 яйца
- 1/4 ч.л. сол
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч.ч. мляко
- 1/4 ч.ч. зеленчуково олио
Начин на приготвяне:
На корите:
1. Смесете яйцата и солта. Постепенно прибавете брашното, като редувате с млякото. Разбийте с бъркалка за яйца до гладкост. Бавно налейте олиото, без да спирате да разбивате. Оставете в хладилника за 1 час.
2. Намажете незалепващ тиган за палачинки с олио и и оставете да се сгорещи на слаб огън. Сложете 2 с.л. от течното тесто и го разпределете равномерно по дъното на съда, като излеете излишното обратно в купата, ако е необходимо.
3. Пържете докато можете да го отделите от тигана (ако се образуват балончета, значи тиганът е прекалено горещ). Обърнете и изпържете и от другата страна. Сместа е достатъчна за 20 кори.
На соса:
1. Смесете захарта, солта, соевия сос и водата и оставете да кипнат леко.
2. Прибавете царевичното нишесте и разбърквайте до сгъстяване. Свалете от огъня и прибавете чесъна. Количеството е достатъчно за 1-1/2 ч.ч.
На плънката:
1. Сотирайте чесъна и лука в олиото. Прибавете свинското и пържете, докато започне да се отделя мазнина. Прибавете вода, оставете да заври, намалете котлона и покрийте съда с капак. Оставете да къкри 10 мин.
2. Прибавете рибения сос, солта, пипера и картоф. Задушавайте 5-7 мин. и прибавете зеленчуците, фъстъците и скаридите. Пържете като разбърквате 5-10 мин. и охладете.
На рулцата:
1. Сложете лист маруля в средата на всяка кора. Добавете 2 с.л. плънка. Прегънете долната част на кората върху плънката, след това единия край отново върху пълнежа и навийте на руло към другия край. Марулята трябва да се показва отгоре.
2. Слепете краищата с вода. Увийте всяко рулце във восъчна хартия.
3. Поднесете със соса и счукан чесън или с фъстъци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ