Празнична зимна салата с дробчета, гъби, яйца и сметана
Салатено мезе с кисели краставички, дроб, яйца, гъби и сметанов сос.
Необходими продукти:
- 200 г кисели краставички
- 300 г гъби
- 300 г телешки дроб или пилешки дробчета
- олио
- 1 глава лук
- 1 морков
- 3 яйца
- сол и пипер
За подправяне:
- 125 г заквасена сметана (1 малка опаковка)
- 1 ч.л. горчица
- маслини и чери домати за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Рендосайте моркова, наситнете лука и нарежете гъбите на кубчета. Пуснете яйцата да се сварят. Дробчетата или парчето дроб нарежете на малки хапчици.
2. Сгорещете 2 с.л. олио в тиган и запържете моркова до лека коричка. Извадете в чиния, добавете още 1 с.л. олио и запържете и лука. Извадете в друга чиния.
3. Запържете и гъбите в малко мазнина, овкусете със сол и пипер и извадете.
4. Следва да запържите дробчетата за 10 минути на умерен огън.
5. Поставете ринг (ако ще правите индивидуални салатки) или стените на форма с махащо се дъно (с диаметър 20 см.) в чиния. Наситнете краставичките.
6. На първи ред сложете краставичките, отгоре разпределете гъбите.
7. Смесете сметаната с горчицата и разбъркайте със сол и пипер. Намажете с част от този сос.
8. Следва пласт от лука, после пласт дробчета, пак сос. Отгоре разпределете нарязаните на парчета белтъци от варените яйца, поръсете малко сол и пипер, покрийте с моркова, залейте с останалия сос и заравнете. На финала рендосайте жълтъците върху солената торта.
9. Преди поднасяне украсете с маслини, чери домати или друго по избор. Махнете ринговете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ