Постни лозови сарми с ориз и стафиди
Лозови сармички за пости или Бъдни вечер.
Необходими продукти:
- крехки лозови листа
- 1 ч.ч. ориз
- 1 голям морков
- 1 средна глава лук
- 50-70 г стафиди
- домати или доматен сок
- кубче зеленчуков бульон
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- чубрица
- вода
- олио
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на ситно лука и моркова и ги запържете за няколко минути в касерола или дълбок тиган с олио.
2. Измийте хубаво ориза и го добавете в тиганчето, като го залеете с 1 ч.ч. вода. Прибавете стафидите и доматите, нарязани на ситно или доматения концентрат. Сложете подправките според вкуса си. Похлупете с капак и оставете да се запържва, докато зърната абсорбират водата. Не забравяйте да размешвате периодично.
3. Когато плънката е готова, я оставете без капак да поизстине малко. През това време си пригответе дълбока тенджера, като по дъното й наредите намазнени лозови листа, които ще предпазят сармите от залепване.
4. Започнете завиването – слагайте по 1 с.л. от плънката (според големината на листата. Страничните крайща по дължина се преплитат над плънката, а цялата сарма се свива от дебелата лън тънката част (връхчето). Не прекалявайте с ориза, защото рискувате сармата да се развие, когато варивото се дораздуе.
5. Готовите сарми подреждате много плътно на редове в тенджерата, като се стараете да се подпират една – друга и края на листото да бъде от долната страна на сармата. Така няма да се развържат при варенето.
6. Когато сте ги подредили, ги залейте с вода, докато се покрие и последната сарма. За финал сипете и 50-70 мл олио над водата. Не се притеснявайте, че няма да се получи хомогенна течност. По време на готвенето мазнината ще има шанса да си свърши работата.
7. Варете на котлон и под капак за 30-40 мин.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ