Регистрация

Постни лозови сарми с ориз и стафиди

Постни лозови сарми с ориз и стафиди
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 6960

Лозови сармички за пости или Бъдни вечер.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • крехки лозови листа
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 голям морков
  • 1 средна глава лук
  • 50-70 г стафиди
  • домати или доматен сок
  • кубче зеленчуков бульон
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • вода
  • олио

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на ситно лука и моркова и ги запържете за няколко минути в касерола или дълбок тиган с олио.

2. Измийте хубаво ориза и го добавете в тиганчето, като го залеете с 1 ч.ч. вода. Прибавете стафидите и доматите, нарязани на ситно или доматения концентрат. Сложете подправките според вкуса си. Похлупете с капак и оставете да се запържва, докато зърната абсорбират водата. Не забравяйте да размешвате периодично.

3. Когато плънката е готова, я оставете без капак да поизстине малко. През това време си пригответе дълбока тенджера, като по дъното й наредите намазнени лозови листа, които ще предпазят сармите от залепване.

4. Започнете завиването – слагайте по 1 с.л. от плънката (според големината на листата. Страничните крайща по дължина се преплитат над плънката, а цялата сарма се свива от дебелата лън тънката част (връхчето). Не прекалявайте с ориза, защото рискувате сармата да се развие, когато варивото се дораздуе.

5. Готовите сарми подреждате много плътно на редове в тенджерата, като се стараете да се подпират една – друга и края на листото да бъде от долната страна на сармата. Така няма да се развържат при варенето.

6. Когато сте ги подредили, ги залейте с вода, докато се покрие и последната сарма. За финал сипете и 50-70 мл олио над водата. Не се притеснявайте, че няма да се получи хомогенна течност. По време на готвенето мазнината ще има шанса да си свърши работата.

7. Варете на котлон и под капак за 30-40 мин.

Добър апетит!

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта