Постна яхния с домати и леща
Гъста доматена супа с хрупкави семена и овесения ядки.
Бон Апети
Излъчен на 30.10.2017
Страхотен кулинарен урок провеждат Лора и Стоян, като показват направата на една необикновена доматена супа, която може да бъде обявена и за яхния и да се сервира като постно и нискокалорично основно, подходящо за диета. И за да може ястието да засити, готвачите го поднасят с ароматна гранола, която можете да направите за сладкиши, ордьоври или следястие.
За хрупкавата поръска се смесват нарязани на едро лешници с тиквено и слънчогледово семе, наситнени мащерка и розмарин и овесения дки. Овкусява се с горчица, кленов сироп, сол и пипер, полива се със зехтин и се запича на фурна, като се разбърква по време на термичната обработка. След това оставяме да се охлади.
В касерола се запържва чесън и към него се добавят белени домати на кубчета от консерва с все соса. Оскусява с канела, сол, черен и червен пипер, куркума и кардамон. Добавя се червена леща. Можете да опитате и с черна, но помнете, че зелената не се връзва така добре в тази рецепта. Оставя се да покъкри.
На финала супата се сервира със заквасена сметана, само ако не желаете да е задължително постна. Резени авокадо могат да заменят сметаната и да запазят растителния характер на ястието. Отгоре се поръсва щедро с гранолата и се сервира. Подходяща е за хапване както топла, така и студена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ