Постна френска лучена супа с хляб
Постна супа с карамелизиран лук и мащерка.
Бон Апети
Излъчен на 29.11.2017
Лучената супа е старо бедняшко ястие за европееца, но днес в световен мащаб е приета за модерно предястие с изтънчен вкус, на което небцето на естета може да се наслаждава доста продължително. Най-известната супа с лук е френската лучена супа, която обаче съдържа сирене и животинска сметана в себе си. А по време на пости, те влизат в списъка със забранените храни. Затова Лора и Стоян успяват да направят една лучена супа без животински продукти, като хем спазват френската рецепта, хем заместват сирената с идеален сос от ядки, който е питателен, полезен и много вкусен. Такова е цялото ястие, а ето и как да си го направите.
Първо сурово кашу се накисва във вода между 4 и 12 часа. След това ядките се измиват под течаща вода и се смилат в блендер в компанията на сол, чесън на прах, бял оцет, хранителна мая (неактивна) и вода. Трябва да се получи сравнително рядка каша, която се прехвърля в метален съд и се загрява на умерен огън. Разбърквайте периодично и щом установите, че сместа се е сгъстила с консистенцията на твърда майонеза, я прехвърлете в съд да се охлади, като покриете със стреч фолио.
Голямо количество лук се реже на тънки полумесеци и се запържва в тенджера със зехтин. Добавя се чесън и мащерка, посолява се и се готви до карамелизиране. След това се налива бяло вино и зеленчуков бульон, овкусява се със соев сос и се оставя да покъкри още 15-тина минути. Супата се прехвърля в индивидуални огнеупорни купички, а фурната се включва да загрее на 220 градуса. Филийки хляб се намазват с постната майонеза от кашу и се поставят деликатно върху всяка от индивидуалните купички, като се стремим да не потънат. Пъхмяваме във фурната да се запече за 5-6 минути и супата е готова.
Сервира се поръсена с мащерка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ