Постен патладжан с тахан и чесън
Печен патладжан с таханов сос, пикантна нотка и чеснов дъх.
Необходими продукти:
- 1 голям патладжан
- 6 скилидки чесън
- 80 мл сусамов тахан
- сокът на 1/3 лимон
- сол и пипер на вкус
- 1/2 ч.л. сладък червен пипер
- лют пипер на вкус (по желание)
- листенца пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Патладжана измийте и надупчете с вилица на 8-10 места. Поставете върху хартия за печене в тава.
2. Разделете чесъна на скилидки и отрежете само долното връхче без да ги белите. Сложете при патладжана.
3. Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 35-40 минути.
4. Готовия патладжан поставете в чиния и направете 10-тина надлъжни прореза от носа към дупенцето, за да се разтвори.
5. Чесъна обелете и намачкайте в купичка. Залейте с тахана, добавете лимоновия сок, сол, червен, черен и лют пипер. Разбъркайте. Ако таханът е много гъст, добавете 1-2 с.л. топла вода и размешайте отново.
6. Залейте патладжана с получения сос и поръсете с листенца наситнен пресен магданоз.
Източник: YouTube/The Cooking Foodie
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ