Оригинално кьопоолу с чушки, домати и патладжани
За разлика от купеното, в домашното кьопоолу няма E-та и други вредни "Е-кстри", за които не знаете, а може да го приготвите толкова лесно вкъщи.
Необходими продукти:
- 1 голям домат (или два по-малки)
- 2 средно големи патладжана
- 4-5 големи чушки (със зелена капия се получава най-добре)
- 3-4 скилидка чесън
- 1 голяма глава червен лук
- 1 връзка магданоз
- зехтин или олио
- оцет
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Използвайте най-голямата тава, с която разполагате. За да си спестите мъките по измиването й, покрийте дъно и с хартия за печене.
2. Наредете в нея двата патладжана и чушките и ги изпечете на фурна до готовност. Първо ще станат готови чушките. Извадете ги и ги затворете в тенджера да се задушат. Патладжаните са готови когато видимо се спихнат (по народному казано - спаружат).
3. Докато печете зеленчуците, може да приготвите домата. Пюрирайте го в блендер а после го задушете с чесън и малко зехтин на котлона за около 15-20 минути. Доматеното пюре ще се редуцира и ще стане по-гъсто.
4. Нарежете главата червен лук и магданоз наситно и ги овкусете със сол, черен пипер и обилно количество оцет. Нека престоят така докато се опекат патладжана и чушките.
5. Обелете изпечените патладжани и чушките и ги добавете заедно с доматеният сос и скилидките чесън в удобен съд. Ако разполагате с пасатор, пюрирайте зеленчуците.
6. Отцедете внимателно оцета от червения лук и магданоза. Те са престояли в него достатъчно, за да се овкусят. Прибавете и тях към пюрираните зеленчуци. Отново пюрирайте.
7. За финал овкусете със зехтин или олио, сол и черен пипер на вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ