Португалски сладък хляб
Хлебче за десерт, закуска или спътник на храната ви.
Необходими продукти:
- 1/4 ч.ч. топла вода
- 1 ч.ч. мляко, охладено
- 3/4 ч.ч. захар
- 1 ч.л. сол
- 4 яйца
- 1/2 ч.ч. маргарин
- 5 ч.ч. брашно
- 2 пакетчета мая
- 1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята с топлата вода в голяма купа.
2. Прибавете млякото, 3/4 ч.ч. захар, сол, 3 яйца, маргарина и 3 ч.ч. брашно.
3. Разбийте до гладкост. Прибавете останалото брашно (може да е необходимо още около 1 ч.ч.) докато се получи лесно за месене тесто.
4. Извадете тестото върху набрашнена повърхност и месете 5 мин. Сложете в намаслена купа и го завъртете, така че да се покрие с мазнина. Покрийте с кърпа или найлоново фолио и оставете да втаса 1 1/2 - 2 часа.
5. Извадете го и разделете на 2.
6. Оформете всяка половинка на топка и леко приплескайте.
7. Сложете в намаслени тавички за хляб с размери 30 х 25 см.
8. Покрийте и оставете да престои около 1 час.
9. Загрейте фурната на 180ºС.
10. Разбийте леко 1 яйце и намажете с него хлябовете.
11. Поръсете с 1 ч.л. захар.
12. Печете до златисто-кафяво (35 - 45 мин.).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ