Гръцки козунак с анасон и сусам
Гръцки великденски хляб със сушени плодове и анасонов аромат.
Необходими продукти:
- 1 кубче жива мая
- 100 г захар
- 110 мл мляко
- 700 г брашно (плюс още за размесване)
- 125 г масло на стайна температура
- щипка сол
- лимонова кора
- 50-70 г сушени плодове по избор
- 1/2 ч.л. смлян анасон
- 1 с.л. сусам
- 1 жълтък
- олио за намасляване
Начин на приготвяне:
1. Млякото стоплете, но не прегрявайте. Добавете 1 с.л. захар, 1 ч.л. брашно и натрошете вътре маята. Оставете на топло място в стаята да се активира маята.
2. Брашното пресейте в тава, добавете солта, анасона, останалата захар, лимоновите корички, маслото и сушените плодове.
3. Оформете кладенче и изсипете вътре млякото с маята. Започнете да месите докато не стане еластично и нелепкаво тесто.
4. Прехвърлете в намаслена купа, намажете с малко олио отгоре и покрийте съда със стреч фолио. Дръжте на топло, за да втаса. Изчакайте около час.
5. Набрашнете си плота, прехвърлете тестото на него и започнете да месите. Колкото и да ви се струва готово, трябва да месите усърдно поне 10 минути. Така ще се получи апетитната влакнеста текстура.
6. Намазнете си формичка с високи бордове. Ако ще сплитате козунака, разделете тестото на три части и направете традиционна плитка за коса. Прехвърлете в тавичката, намажете кората с олио и оставете да втаса за още 30 минути.
7. Разбийте жълтъка и с четка намажете втасалия козунак. След това поръсете със семена сусам. Можете да добавите и други ядки по избор.
8. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45 минути. Ако видите, че горната кора започва да изгаря, извадете веднага или смъкнете на по-ниско ниво.
9. Извадете от тавата чак след като се охлади, защото иначе рискувате да се накъса.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ