Полезна елда с кайма на фурна
Здравословна рецепта за печена гречка с месо, сготвена по щадящ стомаха и фигурата начин.
Тази рецепта може да бъде сготвена и с типичната зеленчуково-месна запръжка, но ако искате да опитате един по-полезен за тялото вариант, който съвсем леко се отразява на вкусовите качества – то ето го и него. Тук не добавяме растителна мазнина, за да не се смесват растителни и животински мазнини. Пропуска се пърженето и се използват полезните варианти за овкусяване.
Необходими продукти:
- 300 г елда (гречка)
- 300 г кайма
- 1 морков
- 1 домат
- хималайска (или друга алтернативна на бялата) сол
- черен пипер
- кимион
- магданоз или кисело мляко за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Кипнете 450 мл вода. Изсипете измитите зрънца елда вътре, махнете тенджерата от котлона и оставете под капак да се отпусне между 15 минути и 12 часа, според зависи с времето, което разполагате. Елдата не поглъща вода както ориза, затова течността ще си остане с почти непроменено количество.
2. Изсипете гречката в тава за печене заедно с водата от задушаването. В нея се крият доста полезни вещества, които хората имат навика да изсипват в мивката – няма смисъл.
3. Накъсайте каймата отгоре и пуснете да се пече във фурна на 160 градуса. Готвенето на месото на нисък градус предотвратява образуването на канцерогенни елементи в него при термичната обработка. Ако бързате, смело увеличете фурната.
4. След 10 минути извадете тавата. Месото трябва да се е размекнало и да е лесно вече за раделяне. Сложете подправките и разбъркайте така, че мръвчиците да се разпаднат на малки хапчици. Ето как пропускаме правенето на запръжка.
5. Рендосайте моркова, обелете домата, рендосайте и него и разбъркайте отново. Опитайте на вкус и ако е нужно, добавете още подправки. Важно е полезната храна да бъде и вкусна.
6. Оставете да се пече до готовност. Ще отнеме още около час.
7. Сервирайте с наситнен пресен магданоз по желание. Много вкусна е добавката от 2-3 лъжички кисело мляко, но според теорията за разделното хранене киселото мляко не трябва да се консумира с месо. Вие си преценете дали искате по-апетитния вариант.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ