Пищен кекс със смокини и мед
Кейк с основа от меден въздушен блат и топинг от сметана с маскарпоне, кардамон и смокини.
Бон Апети
Излъчен на 11.09.2017
Вкусен, но и пипкав за направа кекс показват Лора и Стоян, като далеч надхвърлят рецептата за домашни кексове, превръщайки сладкиша в модерен десерт, който повече прилича на торта. Това е кейк с въздушна основа от бити яйца с мед и вино марсала, ароматизирани на ванилия и канела и обогатени с цитрусови корички. А върху нея полягва крем от бита сметана и маскарпоне с дъх на кардамон. На финала отгоре се нареждат парченца смокини и се поръсва с бадеми - неустоимо, нали? Ето и как се прави:
Яйцата се разиват добре с пудра захар, след което се добавя зехтин, мед, марсала. В друга купа се смесват сухите съставки - брашно с бакпулвер, ванилия, канела и портокалови кори. След това сухите се добавят постепенно при мокрите и хомогенната смес се прехвърля в тава за печене - намаслена и покрита с хартия. Готви се на фурна, без да отваряте вратичката.
Кремът се приготвя като се разбива животинска сладкарска сметана на пяна, към нея се добавя маскармоне, кардамон и пудра захар. След това с крема се маже охладения кекс. А отгоре се поръсва с филирани бадеми и се подреждат парчета сладки смикони.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ