Пилешки хапки със сусам по американски
Изкусителни пържени пилешки хапки, поръсени със сусам.
Необходими продукти:
За пилешкото месо:
- 3 цели обезкостени пилешки гърди
За маринатата:
- 2 с.л. светъл соев сос
- 1 с.л. вино за готвене или сухо шери
- 3 капки сусамово олио
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. нишесте
- 2 с.л. вода
- ¼ ч.л. бакпулвер
- ¼ ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. олио
За соса:
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. пилешки бульон
- 1/8 - 1/4 ч.ч. бял оцет или оризов оцет
- 1/4 ч.ч. нишесте
- 1 ч.ч. захар
- 2 с.л. тъмен соев сос
- 2 с.л. сусамово олио
- 1 ч.л. чили паста
- 1 скилидка чесън, пресован
За пържене:
- 3 ½ ч. ч. фъстъчено олио
За сервиране:
- 2 с. л. препечени сусамови семена
Начин на приготвяне:
Най-напред пригответе пилешкото месо и маринатата:
1. Нарежете пилешкото месо на кубчета от по 2 см.
2. Смесете съставките на маринатата (първите 9 от списъка).
3. Мариновайте пилето за 20-39 минути.
След това преминете към приготвянето на соса:
1. Смесете всички съставки на соса (последните 9 съставки след водата).
2. Сложете ги в малка тенджерка и кипнете като бъркате постоянно.
3. Намалете огъня, за да остане сосът топъл докато пържите пилешкото месо.
Пристъпете към пърженето на пилешките хапки:
1. Изпържете маринованите хапки в много мазнина до златисто (на групи от по няколко хапки).
2. Отцедете ги върху салфетка и ги сложете в затоплена фурна (50С) докато пържите останалите.
3. Повторете докато пилешките хапки свършат.
Накрая сглобете всичко:
1. Малко преди да приключите с пърженето, кипнете отново соса.
2. Поставете пилешките хапки в голяма тава и ги залейте със соса.
3. Наръсете ги със сусамови семена.
4. Сервирайте сусамените пилешки хапки с ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ