Пилешки филета с коричка от розмарин и пармезан
Панирано пилешко с гарнитура от картофи и чеснов сос.
Необходими продукти:
- 4 пилешки пържоли от гърди (не много тънки)
- 1 яйце
- 80 г рендосан пармезан
- клонка розмарин
- сол и пипер
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. галета
- олио
- картофи, масло, чесън, розмарин, бира - за картофите по желание
- 2 с.л. майонеза, 1 с.л. кисело мляко, 3 скилидки чесън, пресен копър за чесновия сос по желание
Начин на приготвяне:
1. Ако пържолите са твърде дебели, изтънете като начукате между два листа стреч фолио със стъклена бутилка. Не бива да използвате чук за пържоли, особено ако не е равен.
2. Обтрийте със сол и пипер. Разбийте в купа яйцето. В друг съд сипете брашното, а в трети смесете галетата с настъргания пармезан и наситнените листенца на розмарина.
3. Взимайте пържола, овалвайте първо в брашно, после в разбито яйце и на финала в сместа с пармезана.
4. Имате два варианта - да изпържите, като това е по-вкусната и по-нездравословна алтернатива или да подредите в тава, застлана с намазнена хартия за печене и да готвите в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-25 минути - до образуването на златиста коричка.
5. Ако искате картофена гарнитура, нарежете 800 г картофи на полумесеци, сложете в тава или йенска тенджера с капак, залейте с 200 мл бира, овкусете със сол, пипер и листенца розмарин по желание и отгоре подредете нарязано на тънко масло - около 80 грама. После запечете на 200 градуса за 45-50 минути.
6. Ако искате чесновия сос, смесете майонезата с киселото мляко и добавете намачкания чесън и наситнения копър. Посолете на вкус и по желание капнете няколко капки лимонов сок.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ