Пилешки котлети с печени картофи и чеснови аспержи
Пиле с картофи и аспержи, полято с чеснов сос.
Необходими продукти:
- 680 г бейби червени картофи (разполовени или нарязани на четвъртинки)
- 1 с.л. + 1 1/2 ч.л. зехтин
- 3 скилидки чесън, счукани
- 2 с.л. бял винен оцет
- 1 1/2 с.л. нарязани листа прясна мащерка
- едра сол и пипер
- 680 г пилешки котлети
- 680 г средно дебели аспержи, почистени
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. чеснов винегрет
За чесновия винегрет:
- 1/4 ч.ч. бял винен оцет
- 1 с.л. дижонска горчица
- едра сол и пипер
- щипка захар
- 3/4 ч.ч. зехтин Еxtra-virgin
Начин на приготвяне:
1. Сгънете лист алуминиево фолио на две, така че да сложите картофите вътре. Прегънете и затворете краищата хубаво. Сложете във фурната за 30 мин. на 180ºС.
2. Пригответе винегрета като разбиете в малка купа оцета, горчицата, 1/4 ч.л. сол, 1/8 ч.л. пипер и захарта. Бавно добавете олиото и разбите до получаването на емулсия. Оставете в хладилника до използване.
3. В голям съд за печене разбийте 1 с.л. олио, чесън, оцет, мащерка, сол и пипер. Добавете пилешкото и го покрийте хубаво. Оставете да се маринова 10 мин.
4. В голяма купа овкусете аспержите с олио, сол и пипер. Изпечете ги за 4-8 мин. на скарата до омекване и заделете.
5. Извадете пилешкото от маринатата и изпечете на скара до готовност. Заделете.
6. Извадете картофите и ги разбъркайте с масло, сол и пипер. Нарежете аспержите по диагонал на 2,5-см парчета и ги оваляйте в чесновия винегрет.
7. Подредете от всичко в чиния и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ