Пилешки гърди с медена глазура и ананас
Гриловано пилешко с ананас и меден сос.
Влизаме в кухнята с кулинарната влогърка Диди, за да си сготвим месо с лятно настроение и вкус, достоен да засити, без да натежи в жегите. Профирното ястие с хавайски акцент представлява печени пилешки гърди на грил, поднесени с глазура от мед и лук и гарнитура от грилован ананас и пресни листенца. Ето и как се прави:
Първо си вършим мръсната работа със заготовките. Лукът и чесънът се наситняват и се смесват. Пилешките гърди (можете да използвате и по-мазничките пържоли от бут, ако желаете) се измиват, подсушават, изтъняват и обтриват със сол и пипер. Чили на прах като добавка ще зарадва любителите на пикантното сладострастие като екстравагантен вкус. После в тиган се сгорещява зехтин и се изсипват лука и чесъна. Щом започнат да покафеняват, се заливат с мед и се оставят на слаб огън да покъкрят още малко. Не прекалявайте с продължителността на термичната обработка, защото медът може да стане неприятен на вкус.
През това време скарата или наребреният тиган очаква мръвките, които се обтриват със зехтин и се запичат за кратко, за да придобият приятна барбекю решетка. Същото се случва и с шайбите ананас. Ако нямате пресен - използвайте шайби от консерва. Изпеченото месо, което е още топло, се намазва обилно с охладения медено-лучен сос и се поднася с микс от зелени листенца и печени ананасчета. Идеално, нали?
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ