Пилешки гърди с балсамов оцет и гъби
Лесно пиле с гъби гъби.
Необходими продукти:
- 2 бр. пилешки гърди без кожата
- 1/4 ч.ч. брашно
- сол и прясно смлян пипер на вкус
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. масло
- 1/4 ч.ч. бяло вино
- 1/2 ч.ч. пилешки бульон
- 2 с.л. нарязан лук шалот или кромид лук
- 250 г гъби, нарязани на филийки
- 3 ч.л. счукана прясна мащерка или 1 ч.л. сушена
- 1 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. царевично нишесте
- 1/4 ч.ч. студена вода
Начин на приготвяне:
1. Увийте пилешките гърди в найлон и ги начукайте хубаво с чукче за месо, докато станат с дебелина около 1,3 см или по-малко. Може да използвате и точилка, ако нямате чукче за месо.
2. В чиния или върху восъчна хартия смесете брашно с щедро количество сол и пипер. Потопете всяко парче месо, така че да се покрие с тази смес хубаво и от двете страни. Изтръскайте излишното.
3. Сгорещете тиган с дебели стени на слаб огън. Налейте олио и сложете маслото. Когато стане на пяна, добавете набрашненото пилешко и увеличете огъня до умерен.
4. Гответе около 3 мин., обърнете от другата страна и гответе още толкова. Трябва да покафенее и от двете страни.
5. Прехвърлете в чиния и дръжте на топло във фурната.
6. Сотирайте гъбите в останалото масло и олио, като добавяте още малко масло, ако е необходимо, за около 2-3 мин.
7. Добавете лука и сотирайте още около минута.
8. Добавете пилешкия бульон, виното и мащерката и разбъркайте, като остържете и залепналите парченца по дъното на тигана.
9. Добавете 1 с.л. балсамов оцет.
10. Смесете царевичното нишесте със студена вода и прибавете при гъбения сос. Варете още около 1-2 мин., докато сосът се сгъсти.
11. Поднесете месото, полято със сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ