Пилешка супа с картофени кюфтенца
Тайландска чорба с месо, картофи и кореноплодни зеленчуци.
Необходими продукти:
За пилешкия бульон:
- 1 пиле, 1,25 кг, нарязано
- 3 стръка целина
- 1 глава жълт лук, нарязана на четвъртинки
- 2 пръчици канела
- 2 шушулки кардамон
За пастата от подправки:
- 3 стръка лимонова трева, леко счукани, едро нарязани
- 4 пресни или 2 сушени резена галангал, около 2,5 см в диаметър, накиснати във вода за 30 мин., отцедени и нарязани (въпреки че името му звучи доста непознато, оказва се, че може да бъде намерен в по-големите магазини за плод и зеленчук; той е близък роднина на джинджифила, така че можете да го замените и с него, ако нямате време да си го издирите)
- 1 глава жълт лук, едро нарязан
- 4 скилидки чесън
- 6 бланширани бадема
- 1 парче пресен джинджифил, около 4 см дълго, обелено и едро нарязано
- 2 с.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. прясно смлян пипер
- 1 ч.л. смляна куркума
- 2 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- около 3 с.л. вода
- 2 с.л. фъстъчено или царевично олио
За картофените кюфтенца:
- 500 г картофи, обелени и сварени до омекване
- 1 стрък зелен лук, фино нарязан
- ½ ч.л. сол
- 1 яйце, леко разбито
- зеленчуково олио за пържене
Начин на приготвяне:
На пилешкия бульон:
1. Сложете пилешкото в голяма тенджера и прибавете вода, така че да го покрие.
2. Оставете да заври на силен огън, като отстранявате пяната по повърхността.
3. Прибавете целината, лука, канелата и кардамона.
4. Намалете огъня до слаб и покрийте отчасти с капака на съда. Варете на слаб огън за около 40 мин.
5. Прехвърлете в чиния и оставете да се охлади. Заделете само гърдите, а останалото месо може да използвате за друго ястие.
6. Оставете бульонът да къкри за още 20 мин.
7. Изчакайте да се охлади и го прецедете в купа.
8. Оставете мазнината да изплува на повърхността и я отстранете.
9. Необходими са около 8 ч бульон.
10. Отделете месото на пилешките гърди от костите и отстранете кожата. Смелете гърдите на кайма.
На пастата от подправки:
1. В блендера, смесете лимоновата трева, галангала, лука, чесъна, бадемите, джинджифила, кориандъра, пипера, куркумата, захарта и солта.
2. Прибавете вода, колкото е нужно, за да се пюрира по-лесно и по-гладко сместа.
3. В голяма тенджера на умерен огън, сгорещете олиото.
4. Прибавете пастата и разбърквайте за около 5 мин.
5. Прибавете прецедения пилешки бульон и варете на слаб огън за 15 мин. до обединяване на вкусовете.
6. Опитайте и доовкусете, ако е необходимо.
7. Заделете на топло.
На картофените кюфтенца:
1. Смесете всички продукти без олиото в купа.
2. Намачкайте ги хубаво на пюре.
3. Оформете 12 топчици (около 2,5 см всяка) и ги приплескайте леко, така че да се получат кюфтенца с диаметър около 4 см.
4. В дълбок тиган налейте олио, така че да покрива дъното на 2,5 см и го сгорещете до 190°С.
5. Прибавете кюфтенцата, по няколко наведнъж и пържете до златисто-кафяво от едната страна - около 3 мин.
6. Обърнете и пържете до златисто-кафяво от другата страна още около 1 мин.
7. Оставете да се отцедят върху кухненска хартия.
8. Докато изпържите всички кюфтенца, дръжте готовите на топло.
9. Преди да поднесете, оставете бульона леко да заври.
10. Разпределете накъсаното пилешко в 6 затоплени купи за супа и го полейте с горещия бульон.
11. Украсете всяка купа с по 2 кюфтенца и по желание поднесете с допълнителна гарнитура - бланширани соеви кълнове, нарязани твърдо сварени яйца, спагети, стръкове целина или пържен лук шалот.
12. Поднесете горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ