Персийски ориз със сушени плодове
Басмати със зеленчуци, фурми и стафиди.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. кафяв ориз басмати
- 2 ч.л. кардамон
- 1 с.л. куркума
- 1 ч.л. сол
- щипка шафран
- 1 ч.ч. златисти стафиди
- 8 сушени фурми, нарязани
- 1 ч.ч. магданоз, фино нарязан
- 3 стръка зелен лук, бялата част, нарязан
- 1/2 обелен шам-фъстък, нарязан и препечен
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Накиснете ориза за цяла нощ или за час и го изплакнете хубаво.
2. Сложете първите 5 необходими продукта в уреда за варене на ориз и разбъркайте. Добавете вода до посочената линия и варете до готовност. Ако нямате такъв уред, сложете ориза в тенджера с дебело дъно и налейте 4 ч.ч. вода, оставете да заври, сложете капака и намалете огъня. Оставете да къкри за 25 мин.
3. Междувременно нарежете останалите продукти и препечете шам-фъстъка в сух тиган на слаб огън или във фурната.
4. Когато оризът е готов, сложете половината стафиди и фурмите в плитка купа за сервиране, покрийте с ориз и с найлоново фолио. След около 15 мин. свалете фолиото и добавете останалите стафиди и фурми, магданоза, зеления лук и зехтина.
5. Разбъркайте хубаво и опитайте. Добавете още сол, ако е необходимо. Поръсете с препечен шам-фъстък и ако са ви останали допълнително фурми.
6. Поднесете топло или студено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ