Пилешка емпанада със стафиди
Латиноамерикански солени кифлични с пилешко.
Необходими продукти:
За пълнежа:
- глава лук
- чесън
- зехтин
- масло
- картофи
- червена сладка чушка
- стафиди
- туршиен сос
- накъсано печено пилешко
- рибен сос
- сос Уорчестършир
- черен пипер
За коричката:
- брашно
- сол
- захар
- масло
- ледена вода
- яйце
Начин на приготвяне:
На пълнежа:
1. Сотирайте 1 малка нарязана глава лук и 2 скилидки счукан чесън в 2 ч.л. хубав зехтин + 1 ч.л. масло.
2. Към това прибавете - 3/4 ч.ч. нарязани на кубчета картофи, 1 червена сладка чушка, нарязана на кубчета, 1/2 ч.ч. стафиди или повече по желание, 1 ч.л. сос от туршия.
3. Когато зеленчуците се сготвят, прибавете 3 ч накъсано печено пилешко месо. (По желание можете да замените с 500 г телешка кайма, свинско, пилешко или пуешко.)
4. Овкусете сместа с 1 ч.л. рибен сос, 1 ч.л. сос Уорчестършир, пипер на вкус.
5. Щом се сготви, оставете сместа да се охлади напълно. Не пълнете емпанадите с гореща смес, за да не станат клисави.
На тестото:
1. Смесете 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар.
2. Прибавете 3/4 бучка студено масло, нарязано на малки парченца и смесете с ръце с брашнената смес, докато стане на трохи.
3. Постепенно прибавете 1/3 ч.ч. ледена вода (по 1 ч.л.), докато тестото стане на топка. Не месете прекалено, за да не стане жилаво.
4. Увийте тестото в найлоново фолио и охладете поне за 30 мин. до 1 час.
На емпанадите:
1. Поръсете работната си повърхност и точилката с брашно, за да не залепва тестото. Загрейте фурната на 180°С.
2. Вземете топчица от тестото (колкото топка за голф) и разточете до четири пъти от първоначалния й размер. Започнете да разточвате от средата, докато се оформи по-голям кръг.
3. Поставете 1-2 ч.л. от пължена от едната страна на тестото.
4. Сгънете на две и залепете с помощта на вилица. Изрежете излишното тесто.
5. Сложете емпанадите в намаслена тавичка за печене.
6. Намажете ги с яйце, за да се получи златиста коричка. (За целта разбийте 1 яйце с 1 ч.л. вода).
7. Печете до златисто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ