Пиле по индийски
Люто пиле с много подправки.
Необходими продукти:
За пилешката марината:
- 1 ч.ч. обикновено кисело мляко
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 ч.л. смлян кимион
- 2 ч.л. смлян червен пипер
- 2 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. сол
- 1 парче джинджифил, накълцан ситно (1,5 смм дълъг) или 1 ч.л. джинджифил на прах
- 680 г обезкостени пилешки гърди без кожата, нарязани на кубчета с големина ок. 2,50 см
За соса:
- 1 с.л. неосолено масло
- 2 скилидки чесън, накълцани ситно
- 1 халапеньо чили, накълцано ситно
- 2 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. гарам масала
- 1/2 ч.л. сол
- 1 (226 г) консерва доматен сос
- 1 ч.ч. сметана за разбиване
- 1/4 ч.ч. ситно нарязан пресен кориандър
Начин на приготвяне:
1. Смесете киселото мляко, лимоновия сок, кимиона, червения пипер, черния пипер, канелата, солта и джинджифила в затваряща се найлонова торбичка, разклатете хубаво и оставете да престои 15 - 30 мин.
2. Сложете пилето в маринатата и оставете в хладилника за час или повече.
3. Набучете пилето на шишове (или сложете в оребрен тиган) и печете до готовност.
4. Разтопете маслото в голям дълбок тиган на среден огън, добавете чесъна и халапеньото; гответе 1 мин.
5. Добавете кориандъра, кимиона, червения пипер, гарам масалата и солта и разбъркайте.
6. Сипете доматения сос и оставете да къкри 15 мин. преди да добавите сметаната; Оставете да ври докато сосът се сгъсти около 5 мин.
7. Добавете изпеченото пилешко в соса и оставете да ври докато пилето се стопли.
8. Сервирайте върху ориз "Басмати" или върху наан (или роти, чапати, тортила или друго плоско хлебче).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ