Пиле корма с пикантен ароматен сос
Готвили ли сте пилешко с толкова много подправки?
Необходими продукти:
- 4 см. парче пресен джинджифил, обелен и нарязан на едро
- 5-6 скилидки чесън, обелени и едро нарязани
- 6 с.л. лъжици растително масло
- 3 дафинови листа
- 5 см. пръчица канела
- 8 кардамон, шушулки, натрошени в хаванче
- 4 бр. карамфил
- ¼ ч.л. семена от черен кимион (или обикновени семена кимион)
- 130 г лук, обелен и накълцан на ситно
- 1 с.л. кориандър
- 1 с.л. кимион
- 3 консерви домати, нарязани на ситно
- 1,5 кг пилешко месо на парчета, обелени и нарязани на порции
- ¼ - 1 ч.л. лют червен пипер на прах
- ¼ ч.л. сол
- 3 с.л. лъжици сметана
- 250 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Сложете джинджифила, чесъна и 3 с.л. вода в купата на електрически блендер и пасирайте до получаването на кремообразна смес.
2. Сложете олиото в голям тиган за пържене и загрейте на силен огън.
3. Когато олиото е много горещо, добавете дафиновия лист, канелата, кардамона, карамфила и семената кимион.
4. Разбъркайте един – два пъти и добавете лука.
5. Разбъркайте и запържете за около 3 минути или докато лукът поомекне и добие златист цвят.
6. Добавете кремообразната смес от блендера, смляния кориандър и кимион и запържете за още минута.
7. Добавете нарязаните домати и пържете още минута.
8. Прибавете пилешкото месо, лютия червен пипер, солта и 250 мл. вода.
9. Кипнете. Покрийте с похлупак, намалете котлона на средно силно и оставете да ври около 15 минути като от време на време обръщате пилешкото месо.
10. Отстранете похлупака, добавете сметаната и включете на силен котлон да поври още 7-8 минути или докато сосът се посгъсти. Разбърквайте внимателно по време на тази последна фаза от готвенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ