Пилаф със скариди
Скариди с ориз и доматено пюре.
Необходими продукти:
- 450 г скариди
- 2 средни глави лук - едната нарязана, другата цяла
- 3 стръка целина
- 1½ ч.ч. олио
- 450 г домати, обелени и отцедени или 1 с.л. доматено пюре, разредено с 1 ч.ч. вода
- 2½ ч.ч. суров ориз
- сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте скаридите и ги сложете в тенджера. Прибавете достатъчно вода, колкото да ги покрие.
2. Прибавете сол, цялата глава лук и целината и оставете да заври.
3. Варете 5 мин.
4. Извадете с решетъчна лъжица скаридите и запазете бульона.
5. Обелете скаридите и ги почистете от вените.
6. Сгорещете олио в тенджера или дълбок тиган.
7. Сотирайте нарязания лук до леко златисто.
8. Прибавете скаридите, като ги обърнете 2 - 3 пъти.
9. Прибавете доматите (или доматеното пюре).
10. Гответе още около 5 мин. и извадете скаридите.
11. Заделете и оставете на топло.
12. Заделете 2½ ч от бульона на скаридите за всяка чаша ориз.
13. Прибавете бульона в тенджерата с доматения сос.
14. Оставете да заври и прибавете ориза.
15. Разбъркайте за няколко минути, за да не залепне.
16. Варете около 12 - 15 мин. до омекване на ориза, но без да е абсорбирал цялата течност.
17. Прибавете ⅔ от скаридите.
18. Разбъркайте много добре.
19. Свалете съда от котлона.
20. Покрийте с чиста кърпа и сложете капака.
21. Оставете да престои така 5 - 10 мин. до абсорбиране на течността.
22. Оформете ориза с помощта на готварски ринг или друг подходящ предмет, гарнирайте с останалите скариди и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ