Пилаф с ориз и агнешко
Агнешки пилаф с моркови, лук и ароматни подправки.
Необходими продукти:
- 700 грама агнешко месо
- 700 грама ориз
- 700 грама моркови
- 2 глави лук
- 1 литър вода
- 80 мл растителна мазнина
- сол на вкус
- кимион, куркума, черен пипер, кориандър, сух босилек, мащерка, лют пипер, дафинов лист
Начин на приготвяне:
1. Вземете дълбока тенджера или казан и го нажежете хубаво. Изсипете мазнината вътре, а месото нарежете на парчета. Запържете го от всички страни в съда докато започне да покафенява.
2. Добавете лука и морковите, нарязан на полумесеци. Запържете докато започнат да потъмняват. След това сипете 500 мл вода и осолете и опипрете на вкус с изброените аромати или друга подправка, която ви харесва за ястието. Покрийте под капак и оставете да къкри на умерен огън за 30 минути.
3. Когато половинката час изтече, добавете ориза, сипете още 500 мл вода и опитайте бульона. Ако е нужно - добавете още от подправките. Увеличете малко огъня и оставете да се готви за още 30 минути. Нека първоначално кипне без капак. Ако забележите, че оризът е изпил водата и залепва за дъното, добавете още вода, но не прекалявайте.
4. Щом видите, че оризът се е развварил (около 15 мин. след добавянето му), разбъркайте, намалете силата на котлона и покрийте с капак. След 15-20 мин. ястието е готово.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ