Регистрация

Пикантно вегетарианско чили

Пикантно вегетарианско чили
Средно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 2904

Зеленчуково чили с боб, тиквички и домати. 

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 150-160 г сух боб
  • 150-160 г сух дребен червен боб
  • 1/2 връзка целина с листата
  • 1 патладжан
  • 2-3 тиквички
  • 1 голяма глава лук (бял или жълт)
  • 4 скилидки чесън
  • 1 малка люта чушка халапеньо
  • 450 г доматен сос (без примеси)
  • 150 г доматена паста
  • растително масло (около 4 с. л.)
  • зехтин (около 4 с. л.)
  • чили на прах
  • кимион
  • кориандър
  • лют червен пипер
  • солена подправка (напр. Лорис или Вегетина)
  • обикновена сол

Начин на приготвяне:

За подготовката на боба:

1. Следвайте указанията на опаковката. Просто варете двата вида боб по няколко минути, отцедете, напълнете тенджерата отново с вода и накиснете поне за една нощ. На сутринта го отцедете отново, налейте прясна вода в тенджерата и варете на средно висока температура, докато се свари (отнема часове). Ако използвате готови консерви с боб, ще са ви необходими около 3 или 4 консерви, по ваш избор.

За подготовката на зеленчуците:

1. Нарежете целината на малки парчета. Оставете няколко цели листа, те подсилват „характера” на ястието.

2. Нарежете лука на кубчета.

3. Обелете и нарежете патладжана на кубчета с размер около 1 см.

4. Разполовете тиквичките по дължина, след което ги нарежете на малки парчета.

5. Нарежете и намачкайте чесъна.

6. Нарежете люта чушка халапеньо на ситно – сами изберете дали да оставите семена, за да придадете на ястието по-лютив вкус, или да ги изхвърлите, ако искате по-слабо лютиво чили.

Започваме същинското готвене:

1. След като сте сварили боба по свой вкус, вземете един голям тиган и сгорещете растителното масло на средна или средно висока температура.

2. Изпържете в тигана целината, лука, тиквичките, чесъна и чушката халапеньо.

3. Поръсете зеленчуците със следните подправки:
- 2 с. л. чили на прах
- 1-2 с.л. кимион
- 1 с. л. кориандър
- 1 с. л. солена подправка (напр. „Лорис”)
- лют червен пипер по ваша преценка (и малко е достатъчно)

4. Малко преди зеленчуците да станат готови, внимателно отделете пространство в средата на тиган и добавете патладжана. Поръсете със зехтин и обикновена сол (около 1 супена лъжица.)

5. Постепенно размесете патладжана с другите зеленчуци, и пържете, докато омекне и придобие същия червеникав цвят, както останалите подправени зеленчуци в тигана.

6. Изсипете водата и изплакнете варения боб за последен път. Не пълнете тенджерата отново с вода!

7. Смесете варения боб, зеленчуците, доматения сос и доматената паста. Този етап изисква много бъркане, докато се уверите, че доматената паста се е смесила напълно с останалите зеленчуци. Покрийте и гответе на слаб огън за около 10 минути, докато се ястието се свари леко.

8. Насладете се! Някои хора харесват ястието поръсено със ситно нарязан лук и малко сирене. Вие сами изберете. Подходящо е за консумация и с царевичен хляб.



Източник: opensourcefood

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1 ден

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта