Печено пиле на грил тиган
Печено пиле на тиган с масло и доматена глазура с чесън и магданоз.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле около 1 кг в размразено състояние
- сол и пипер
- сокът на 1 лимон
- 1 с.л. растителна мазнина
- 250 мл доматено пюре - трябва да е с гъстотата на кетчуп или използвайте кетчуп вместо него
- 5 скилидки чесън
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. сух босилек
- 1 ч.л. сух риган
- 1-2 ч.л. лют сос по желание
- листата на 1/2 китка магданоз
- 20 г масло
Начин на приготвяне:
1. Сложете пилето върху дъска, застлана със стреч фолио, за да не разнася микроби. Срежете с нож от едната страна на гръдната кост, за да се разтвори на пеперуда. След това обърнете с гърба нагоре и застелете с втори лист стреч. Счукайте с чук за месо, за да стане пеперудата сравнително плоска.
2. Прехвърлете пилето в тава и първо от едната, после и от другата страна обтрийте със сол и пипер, залейте с лимнов сок и покапете с мазнина. Покрийте тавата с фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
3. Голям наребрен тиган покрийте с хартия за печене, а върху нея разтопете маслото.
4. Сложете пилето с разпорените гърди нагоре. Затиснете с по-малък капак, който да бута птицата към дъното на тигана. Върху капака сложете тежка купа или камък, за да натиска хубаво. Оставете да се готви 15-18 минути на умерен котлон.
5. Обърнете пилето с гърдите надолу и пак натиснете с капака и тежестите. Оставете да се готви още 12-13 минути.
6. Докато пилето се пече, смесете доматеното пюре с намачкания чесън, сладкия пипер, босилека, ригъна и лют сос по желание. Добавете листа наситнен магданоз.
7. Изпеченото пиле намажете първо от долната страна щедро с приготвения доматен сос, обърнете откъм гърба, където е невероятно красиво, поставете с корема надолу в плато и намажете и гърба с доматен сос. Оставете да почине 5-6 минути така, гарнирайте с пресни зеленчуци или друго по желание и поднесете в пълната му хубост.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ