Регистрация

Печено пиле на грил тиган

Печено пиле на грил тиган
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1255

Печено пиле на тиган с масло и доматена глазура с чесън и магданоз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле около 1 кг в размразено състояние
  • сол и пипер
  • сокът на 1 лимон
  • 1 с.л. растителна мазнина
  • 250 мл доматено пюре - трябва да е с гъстотата на кетчуп или използвайте кетчуп вместо него
  • 5 скилидки чесън
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • 1 ч.л. сух босилек
  • 1 ч.л. сух риган
  • 1-2 ч.л. лют сос по желание
  • листата на 1/2 китка магданоз
  • 20 г масло

Начин на приготвяне:

1. Сложете пилето върху дъска, застлана със стреч фолио, за да не разнася микроби. Срежете с нож от едната страна на гръдната кост, за да се разтвори на пеперуда. След това обърнете с гърба нагоре и застелете с втори лист стреч. Счукайте с чук за месо, за да стане пеперудата сравнително плоска.

2. Прехвърлете пилето в тава и първо от едната, после и от другата страна обтрийте със сол и пипер, залейте с лимнов сок и покапете с мазнина. Покрийте тавата с фолио и приберете в хладилник за 30 минути.

3. Голям наребрен тиган покрийте с хартия за печене, а върху нея разтопете маслото.

4. Сложете пилето с разпорените гърди нагоре. Затиснете с по-малък капак, който да бута птицата към дъното на тигана. Върху капака сложете тежка купа или камък, за да натиска хубаво. Оставете да се готви 15-18 минути на умерен котлон.

5. Обърнете пилето с гърдите надолу и пак натиснете с капака и тежестите. Оставете да се готви още 12-13 минути.

6. Докато пилето се пече, смесете доматеното пюре с намачкания чесън, сладкия пипер, босилека, ригъна и лют сос по желание. Добавете листа наситнен магданоз.

7. Изпеченото пиле намажете първо от долната страна щедро с приготвения доматен сос, обърнете откъм гърба, където е невероятно красиво, поставете с корема надолу в плато и намажете и гърба с доматен сос. Оставете да почине 5-6 минути така, гарнирайте с пресни зеленчуци или друго по желание и поднесете в пълната му хубост.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта