Печено пиле във фолио на фурна
Сочно пиле с масло и чесън на фурна.
Проблемът при печеното цяло пиле на фурна, е че бялото месо се пресготвя и става сухо за времето и температурата, при която бутчетата са добре изпечени. Затова се използват малки трикове и техники на печене на цяло пиле, които да гарантират, че няма да се пресуши капризното филе.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 150 г масло
- 6 скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
- розмарин по желание
- 100 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Маслото оставете да омекне на стайна температура.
2. Намачкайте чесъна и го смесете с маслото, сол и пипер на вкус и малко наситнени листенца розмарин по жеалние.
3. С получената паста намажете пилето като започнете от корема вътре, а след това внимателно отлепите кожата на места и вкарате достатъчно масло подкожно. Така месото ще го попие и няма да стане сухо. Остатъка намажете по кожата отвън. Можете да поръсите и с червен пипер, за да придобие по-апетитен загар.
4. Сложете на дъното на тава клечки или половинки катофи, налейте вода. Поставете пилето с гърдите надолу без да се допира до водата. Отгоре завийте добре с алуминиево фолио.
4. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 45 минути. Разгърнете фолиото, намалете огъня на 180 градуса и допечете за 10-12 минути.
5. Сервирайте с подходяща гарнитура. Аз обожавам гъби соте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ