Пиле с винен сос и див лук
Печени на тиган пилешки гърди с вино и горчица.
Необходими продукти:
- 2 с.л. неосолено масло
- 4 бр. пилешки гърди (по около 250 г), обезкостени и без кожата, леко начукани
- сол и смлян пипер
- 3 с.л. нарязан лук шалот (или червен лук)
- 1/2 ч.ч. бренди - ябълково или крушово, или бърбън
- 1/2 ч.ч. сухо бяло вино
- 3 с.л. дижонска горчица (или друга - по избор)
- 1 1/2 ч.ч. домашен пилешки бульон или готов, но не много солен
- 1/2 ч.ч. пълномаслена сметана
- 3 с.л. ситно нарязан пресен див лук
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете маслото в широка тенджерка с дебело дъно, докато започне да се топи и да се пени. Овкусете пилето със сол и пипер. Добавете го в тенджерката и оставете да покафенее от едната страна за 6 - 8 мин. Обърнете от другата страна и гответе още около 6 мин. Пилето е готово, когато е твърдо на допир и при убождане с ножа потича бистър сок. Прехвърлете го в чиния и покрийте с фолио, за да се запази топло.
2. Добавете лука шалот в същата тенеджерка и сотирайте докато омекне, но да не покафенява - около 2 мин. Намалете огъня и свалете съда от котлона, за да налеете внимателно алкохола, така че да не се запали. Ако все пак пламне, покрийте с капак, докато брендито се сготви. Върнете на печката и оставете да се сгъсти на слаб огън.
3. Добавете виното в тенджерката, увеличете огъня до максимум и оставете да заври. Прибавете горчицата и бъркайте, докато се сгъсти за 1 мин. Налейте бульона и гответе още 2 - 3 мин.
4. Прибавете сметаната и оставете да заври. Прибавете дивия лук. Върнете пилешките гърди в съда и варете на слаб огън докато бульонът се редуцира леко - 4 - 5 мин. и добавете 2 ч.л. царевично нишесте, за да сгъстите соса.
5. За да поднесете, разпределете пилешките гърди в средата на всяка от 4-те чинии и изсипете сос отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ