Пиле с картофи на фурна
Сочно печено цяло пиле с чеснов дъх, маслена коричка, лимонов нюанс и картофена гарнитура.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 1-2 кг картофи
- 1 лимон
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. соев сос
- 1 ч.л. мащерка
- 1/2 ч.л. куркума, черен и червен пипер
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В едно хавачне добавете горчицата, соевия сос, скилидките чесън и всички подправки и ги счукайте на паста. С нея намажете пилето отвън и отвътре и го оставете да престои поне 2 часа в хладилника.
Извадете го и добавете във вътрешността му целия лимон като предварително сте надупчили на 10-тина места с нож цитрусовия плод. Така докато пилето се пече, той ще отпуска соковете си вътре в него. Резултатът е страхотен.
Добавете гарнитурата от картофи, половин чаша вода и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1 час или до готовност. 2/3 от времето дръжте пилето с гърдите надолу и само 20 мин. преди да го извадите, го обърнете и го печете с гърдите нагоре. Така те няма да станат сухи. Лесно може да разберете дали пилето е готово, като го мушнете с нож. Ако изтече розова вода, значи птицата е още сурова. Ако изтече бистра течност, значи пилето е сготвено.
Извадането от фурната пиле веднага намажете с масло. Така става много сочно и вкусно - с деликатен лимонов нюанс, който се е пропил в месото.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ