Печени ребърца с медена глазура
Свинско със свежо картофено пюре.
Необходими продукти:
За ребърцата:
- 600 г свински ребърца, почистени от излишната мазнина
- 100 мл готов меден сос (или течен мед)
- джинджифил, обелен и нарязан на парчета
- 1/2 глава жълт лук, обелен
За картофеното пюре с чесън и див лук:
- 1 глава чесън, печен
- връзкадив лук, нарязан
- 3 големи картофа
- сол и пипер на вкус
- 1/3 малка бучка масло
- 1/3 ч.ч. мляко
Начин на приготвяне:
На ребрата:
1. Ако ребрата са много дълги, ги нарежете на парчета с желаната големина. Сложете ги в голяма тенджера с джинджифила и лука - по този начин ще окрехкотите месото и ще отстраните силния аромат на свинското. Налейте достатъчно вода, за да се покрият хубаво ребърцата и варете около 1-1.5 ч. Месото трябва да омекне много добре.
2. Когато се сварят ребърцата, ги подредете в тавичка за печене, с месестата част нагоре и ги намажете с медения сос. Сложете във фурната за 15 мин. на 180ºС. Обърнете ги откъм костта и намажете със соса от тавичката. Печете още 15 мин. и пак обърнете. Намажете с останалия сос и печете 5 мин.
3. Оставете за 2 мин., нарежете ги и поднесете с картофеното пюре и гарнитура от зеленчуци.
На печения чесън:
1. Изрежете горната част на 1 глава чесън и на около 1/4 от върха и посолете хубаво показалите се скилидки. Може да използвате морска сол, ако предпочитате. Поръсете с щедро количество зехтин. Увийте в алуминиево фолио и печете за около 20 мин. на 180ºС във фурната. Чесънът е готов, когато сърцевината му е много добре омекнала. Изстискайте полученото пюре в купа, като държите главата чесън с хартия за печене, за да не се изгорите.
На картофите:
1. Измийте и обелете картофите. Сварете ги до омекване - за около 25 мин.
2.Сгорещете 1/3 ч.ч. мляко. Добавете го при картофите, заедно с маслото и сол и пипер на вкус. Прибавете чесновото пюре и намачкайте всичко много добре. Преди поднасяне прибавете малко див лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ