Печени картофи с гъби, яйца и домати
Омлет с гъби и картофи под коричка от домати и кашкавал.
Необходими продукти:
- 6 картофа - около 800-900 г общо
- 1 голяма глава лук
- 12 средни по размер печурки
- 1 голям твърд червен домат
- 1-2 скилидки чесън
- 4 яйца
- 150 мл мляко
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. сушени подправки от вид по избор - провансалски микс, риган, мащерка, чубрица или друго по желание
- 30 г масло
- сол и пипер
- връзка копър
- 150 г твърдо сирене - кашкавал, моцарела или чедър
Начин на приготвяне:
1. Картофите сварете без да белите. Чак след това обелете и нарежете на половини, а после всяка половина на надлъжни четвъртини, петини или шестини (зависи от големината на картофите)
2. Докато картофите се готвят, си направете останалите заготовки за ястието. Започнете като измиете гъбите и ги нарежете на полумесеци.
3. Лука същи нарежeте на полумесеци, но по-тънки. Домата нарежете на тънки колелца. Яйцата чукнете в купа и разбийте с млякото, солта и сушените подправки. Листата на копъра наситнете, а твърдото сирене - рендосайте.
4. Разтопете маслото в голям тиган на умерен огън и изсипете лука и гъбите. Гответе докато лукът започне да позлатява леко. Добавете картофените резени и гответе и бъркайте периодично докато картофите хванат лека коричка. Овкусете със сол и пипер.
5. Залейте с яйчената смес, сложете капак, намалете огъня на слаб към умерен и оставете да се готви 10 минути.
6. Подредете резените домати върху получения омлет, отгоре поръсете жълтото сирене и сложете пак капака. Оставете няколко минути докато сиренето се разтопи.
7. Прехвърлете в чиния, поръсете с наситнения копър и по желание разрежете на 4 триъгълни парчета.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ