Печена риба с картофи по гръцки
Бяла риба на фурна върху картофи с лук, домати, лимон и риган.
Необходими продукти:
- 900 г картофи
- 250 г лук
- 4 скилидки чесън
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. сол
- 3 с.л. растителна мазнина за готвене - зехтин, олио или шарлан
- 450 г домати
- 1 лимон
- 700 г филе бяла риба + сол и пипер и 1 с.л. зехтин
- магданоз или копър за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Картофите нарежете на едри парчета и измийте хубаво. Лука нарежете на полумесеци, а чесъна минете през преса или намачкайте.
2. Изсипете в тава картофите, добавете лука, чесъна, ригъна и солта и разбъркайте хубаво. Отгоре покапете с мазнина за готвене.
3. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна. След 15 минути извадете и разбъркайте. Върнете за още 15 минути.
4. Доматите нарежете на едри полумесеци, лимона - на четвъртини. Извадете ястието, сложете парчетата домати и лимон отгоре и върнете на същите градуси за още 10 минути.
5. Рибата разделете на парчета - по 1 или 2 в порция и овкусете със сол и пипер. Извадете ястието от фурната, разбъркайте и отгоре подредете рибните филета. Върнете във фурната на същата температура за още 12 минути.
6. Поднесете с поръска от листа прясна билка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ