Песто с аспержи и пресни домати
Вкусен сос песто с аспержи и пресни домати за любимите ви спагети.
Необходими продукти:
- 1 връзка аспержи
- 1/4 ч.ч. кедрови ядки
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. пипер
- 1/3 ч.ч. зехтин
- 8-10 листа пресен босилек
- 2/3 ч.ч. настърган пармезан
- 1 ч.ч. сурови нарязани домати
- пълнозърнеста паста пене
Начин на приготвяне:
1. Сложете вода да ври за пастата. Изрежете краищата на аспержите и ги нарежете на парчета от по 5 см. Задушете ги на пара над врящата вода за пастата докато станат ярко зелени - около 4 мин. Махнете ги бързо от парата и ги сложете в студена вода (става и от чешмата), за да спрат да се готвят. Отцедете ги.
2. В кухненски робот сложете кедровите ядки, чесъна и солта, докато се нарежат хубаво. След това сложете аспержите, босилека и зехтина и блендирайте до желаната консистенция. Прехвърлете сместа в купа и разбъркайте върте сиренето. Сложете пипера и още сол на вкус и накрая прибавете доматите.
3. Пестото може да се съхранява почти 2 седмици в хладилник. Освен в пастата, можете да го ползвате и на сандвичи или с бъркани яйца.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ