Салата с домати, копър и аспержи
Сочни яркозелени аспержи, готвени на водна баня.
Необходими продукти:
- 4-5 малки домата
- 1 среден корен копър
- 1 връзка аспержи
- 1 авокадо (по желание)
- пресен магданоз
- 1 лимон
- 1 с.л. зехтин
- сол
- черен или бял пипер
Начин на приготвяне:
1. Предварително сложете да заври голяма тенджера с вода, която ще послужи за бързото бланширане на аспержите. Добавете сол.
2. Напълнете купа или мивката с ледено студена вода. Това също ще е за подготовката на аспержите, за да прекъснете процеса на готвенето им бързо.
3. Докато водата не е завряла, вземете доматите и ги нарежете – махнете остатъка от стеблото, после разрежете на половинки, сложете с плоската страна надолу и нарежете на четвъртинки. Така ще направите приятни резенчета за по ръба на салатата.
4. Вземете корена копър и отделете листенцата от корена. Измийте добре под хладка вода, за да махнете всяка мръсотия или петна. Нарежете корена наполовина по дължина. Отново сложете с плоската страна надолу и нарежете на тънки ленти корена. Все пак ги оставете достатъчно плътни, за да бъдат хрупкави, но не прекалено жилави.
5. Сложете копъра в купа с доматите. Водата би трябвало вече да е завряла. Време е да бланшираме аспержите.
6. Вземете стръка аспержи. Нарежете на третинки.
7. Сложете аспержите в решетото и ги потопете във врящата вода за не повече от минута. Аспержите трябва да станат ярко зелени. Извадете от водата и потопете веднага в ледено студената вода. Студената баня ще спре процеса на готвене и ще запази яркия зелен цвят и твърдостта на зеленчуците за салатата.
8. Докато аспержите са потопени в студената вода, бързо нарежете малко магданоз. Добавете магданоза, сока от малък лимон и супена лъжица зехтин, сол и пипер на вкус в купата с доматите и копъра.
9. Отцедете аспержите, сложете ги в купата и внимателно разбъркайте сместа с ръце. Внимавайте да не намачкате доматите докато бъркате.
10. Салатата е готова за ядене. Разпределете я в чинии. Ако ще слагате авокадо, сега е моментът. Сложете по 3-4 парченца авокадо във всяка чиния. Украсете с още магданоз, малко прясно изцеден лимонов сок и малко сол за завършек.
Най-важните съставки
Хранителна стойност
125 kcal
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ